Napisz do nas lub zadzwoń: praca@friggawork.pl +48 (52) 389 11 50
Frigga
opiekunka osób starszych
Inne

Kuchnia niemiecka – ciekawostki i tradycyjne potrawy

Tradycyjna kuchnia niemiecka nie różni się w znacznym stopniu od tej, którą preferują na co dzień Polacy. W powszechnej opinii uchodzi ona za ciężkostrawną, sytą i tłustą, co rzeczywiście da się zaobserwować w większości regionów Niemiec.

Mieszkańcy tego kraju – podobnie jak my – lubują się w pieczywie, czego najlepszym dowodem jest ponad 300 gatunków samego chleba. Wśród innych podobieństw możemy wymienić słabość do ziemniaków i piwa, które najczęściej pojawia się w towarzystwie golonki i kiełbasy. Nasi zachodni sąsiedzi mogą się pochwalić aż 6 tysiącami gatunków tego napoju!

Innym elementem, który łączy nasze kubki smakowe jest kawa – to w Niemczech obowiązkowy element, często pojawiający się obok ciasta. W przeciwieństwie do nas miłość do kawy nie idzie w parze z zamiłowaniem do picia herbaty, której w Polsce spożywany aż 2 razy więcej niż w Chinach! Inną różnicą są zupy, często goszczące na naszych stołach. Niemcy rzadko kiedy je spożywają – w niektórych rejonach właściwie wcale. Do najpopularniejszych należy zupa z soczewicy (zwana Linsensuppe), cebulowa oraz z węgorza z owocami, której odważny smak może być całkowitym zaskoczeniem dla naszych podniebień.

Tradycyjne niemieckie śniadanie to zazwyczaj biała kiełbasa (Weiβwurste). Tłuste mięsa bardzo licznie występują w tamtejszych jadłospisach i spożywane są przy każdej możliwej okazji. Cieszą się znacznie większym zainteresowaniem niż fast-foody, ponieważ Niemcy słyną z zamiłowania do kuchni domowej, podawanej w dużych porcjach, z ziemniakami lub knedlami, kapustą i w towarzystwie piwa. Poza wspomnianą golonką, kiełbasą i znanym nawet w naszej kuchni sznyclem wiedeńskim, na stołach królują inne mięsiwa w postaci podrobów i szynek. Jedną z najbardziej znanych jest szynka szwarcwaldzka – surowa, wędzona na zimno, pochodząca prosto ze Schwarzwaldu – doceniana na całym świecie.

Prawdopodobnie najsłynniejszym deserem wśród zachodnich sąsiadów jest pochodzący z Austrii strudel jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i bitą śmietaną (Apfelstrudel). Innym, docenianym przez wszystkich smakoszy łakoci – także tych zza granicy – jest tort szwarcwaldzki z wiśniami (Szwarzwalder Kirschtorte). Chociaż Niemcy przepadają za słodyczami, to tak naprawdę ich kuchnia nie słynie z deserów, ponieważ te przyjmują często niezbyt wyszukaną postać owocowego kisielu, placków z twarogiem lub owoców.

To jaką kuchnię preferują mieszkańcy zależy głównie od rejonu jaki zamieszkują. Na szczególną uwagę zasługuje Bawaria, w której dominuje wyjątkowo tłusta i ciężkostrawna kuchnia. Jedną z jej tradycyjnych potraw jest Obazda, czyli doprawiona pasta serowa przygotowywana z sera Camembert, masła i cebuli. Z kolei miastem coraz bardziej otwartym na wpływy nowoczesne jest Berlin, gdzie zaczyna gościć kuchnia wegańska i wegetariańska.

Wyjeżdżając do Niemiec jako opiekunka osób starszych warto wziąć pod uwagę zwyczaje żywieniowe panujące w określonym landzie. Dzięki poznaniu panujących w nich zwyczajów znacznie łatwiej jest przyrządzać potrawy swoim podopiecznym lub zaproponować im ich zdrowsze zamienniki. Jadłospis to bardzo istotna kwestia w życiu seniora, od której zależy jego zdrowie i samopoczucie!